Windows Server 2008 излиза официално

25.02.2008 15:30
Windows Server 2008 ще присъства на новите сървъри, които ще се предлагат от големите производители

 На 27 февруари Windows Server 2008 тръгва по пътя си към крайните клиенти. Дългоочакваната ОС на Microsoft в началото на месеца достигна заключителна версия и вече се доставя на OEM партньорите на фирмата. Това е навреме спрямо първоначалните планове, тъй като е спазен графикът от преди година, съобщиха от Actualno.com

 Windows Server 2008 ще присъства на новите сървъри, които ще се предлагат от големите производители, а клиентите на програмата Software Assurance при желание ще могат да направят ъпгрейда още сега. Това, което засега остава неясно обаче, е дали Microsoft ще успеят да мотивират корпоративните клиенти за ъпгрейд.

 В крайна сметка, колкото и съвършена да е новата сървърна операционна система, фирмените клиенти - за разлика от обикновения потребител, са относително консервативни. Какви са всъщност мотивите за ъпгрейд - и защо Server 2008 би могъл да ви бъде нужен?

 Първото, което е от значение е, че предишната сървърна ОС на редмъндския софтуерен гигант беше създадена преди повече от четири години. За това време много от нещата се промениха - дори принципно доста последователните Microsoft промениха подхода си към понятието сървърна операционна система, добавяйки технологии, които отсъстваха в предишните им сървърни операционни системи.

 Достатъчно е да споменем Server Core - сървър, лишен изцяло от графичен интерфейс, или например виртуализацията, която преди години беше реализуема само чрез външни тясно нишови продукти, а вече е неотменима част от самата ОС. Server 2008 и на теория, и на практика съдържа вградена технология за виртуализация, използваща възможностите на спечелилите си сериозен пазарен дял многоядрени процесори.

 Реално, така наречената "хипервизорна" технология, позволяваща работата на няколко различни и независими операционни системи на един хардуерен сървър, засега е още в бета-тестове и ще излезе няколко месеца след официалния дебют на Server 2008, така че е рано да й вещаем розово бъдеще, но тя несъмнено ще бъде неотделима част от бъдещите Windows сървърни технологии.

 Поредната стъпка в правилната посока е Server Core - версия на операционната система без графичен интерфейс и с орязани за конкретни цели набори от предлагани услуги. Почитателите на UNIX-базираните ОС със сигурност ще се почувстват в познати води, а премахването на ненужните екстри разтоварва системата от излишни изчисления, като същевременно намалява до минимум риска от пробиви в сигурността.

 Другото, което със сигурност е различно, е командният ред - инструментът, който повечето системни администратори използват по-редовно от всичко друго; най-малкото, за да автоматизират редовно извършваните действия. Старият команден процесор е заменен от Windows Power Shell, който предлага несравнимо по-голяма гъвкавост при работата с текстови команди. Със сигурност след кратък период той ще се превърне в редовно използван инструмент за хората, администриращи големи компютърни мрежи.

авто: , последно обновена: 25.02.2008 15:30:01
Новини по темата

Microsoft пробва ARM архитектура на своите сървъри!

Windows Server 2008 излиза официално

Windows Server 2008 отива за ябълки...

Какво всъщност става зад microsoft.com?


 
Коментари

Все още няма коментари.

 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог