Всеки сайт може лесно да изкопчи личните ви данни

27.11.2007 08:20
Потребителите биха си променили лесно отношението към анкетите
Хора с най-високо ниво на недоверчивост относно предоставяне на лична информация чрез интернет форми са готови да променят отношението си на 180 градуса при определени условия. А именно - ако сайтът ги убеди, че е сигурен и заслужава доверие.

Ново проучване на "Economic and Social Research Council" доказва и на практика, че интернет потребителите са склонни по-често да дават своите лични данни на уеб сайтове, които будят доверие. Дори хора, които първоначално са проявили изключителна предпазливост относно онлайн безопасността на своята лична информация, приемат да се откажат от нея, ако имат вяра на получателя на персоналните им данни.

Проектът "Privacy and Self-Disclosure Online" е първият по рода си. Вместо директно да се вземат думите на потребителите, техните навици и отговори са били изследвани по разнообразни начини, включително как им влияят и какво изпитват към уеб сайтовете. Друга важна част от проучването е била как думите на въпросите, изискващи предоставянето на лична информация, са били построени в изречения и какви са били възможните опции в тези въпроси.

Основната идея на проекта е била да установи как участниците ще отговорят на сайтове, които изглеждат повече или по-малко надеждни. И точно според очакванията на изследователите, потребителите са били по-склонни на дадат личната си информация на уеб сайтове, внушаващи сигурност, а в същото време се отнасяли по-резервирано към такива, които изглеждали подозрително.

Що се отнася до това как потребителите са отговаряли на определени въпроси, то проучването открива, че ако има опция “Предпочитам да не казвам” в списъка с възможни отговори, то обектите по-рядко скланяли да споделят лична информация. В същия ред на мисли, колкото по-всеобхватен трябва да бъде един отговор, толкова по-вероятно е потребителите да дадат повече лични данни за себе си, като например заплата и други.

Резултатите от проучването са много важни за различни видове интернет услуги, правителствени сайтове и социални мрежови сайтове. Данните могат да помогнат на сайтовете да изглеждат по-съблазнителни за потребителите, карайки ги да се чувстват по-сигурни, нещо, от което сайтове като Facebook и MySpace биха спечелили много.

По същия начин обаче поуките от проучването могат да бъдат използвани и от крадци на данни, създаващи сайтове със злонамерен код, които целят да оплетат в мрежите си нищо неподозиращите потребители.

авто: , последно обновена: 27.11.2007 08:20:10
Новини по темата

Училище прави конкурс за хакери

Хакерите проверяват сървърите ви за уязвимости между 5 и 170 пъти седмично

Хакер променя училищни оценки - 20 години затвор

Лаптоп пази паролите в специален чип

Хакер закърпи дупка в Windows

Хакер от Англия изтегли близо 50 000 лв от банков клон във Враца

Как да хакнем камера за видео наблюдение?

Следващата цел: медия плеърите

Петте най-големи хакери на всички времена


 
Коментари

#1 (14 юни 2009 23:14)
0
 
0
User photo  Е какво могат да ми откраднат от компа. Филмите които тегля или музиката?! :hyhy: Умните хора не държат лични данни в компа си.

#2 maneff (21 дек. 2010 07:40)
0
 
0
User photo  Информацията приятел, твоята собствена лична информация, не даунлоуднатите ти файлове. Информацията, като дата на раждане, пол и прочие. И като добавиш още няколко 'понятия за теб', комбинирано със ай-пито ти, времето на влизане, и мястото на влизане в нета .... ще осъзнаеш за кво иде реч.
Информацията ти може да се ползва срещу теб от сумати фирмички, които даже са неявни, а и повечето от тях нерегистрирани... могат да те спамват, сплашват, базикат, сдухват, прецакват и кво ли не и то не само по й-мейла.
Препоръчвам на поитребителите никога да не остават личните си данни. Ако това е наложително, то нека го правят ЧАСТИЧНО или пък да дават грешни данни за себе си.


 
Вашето мнение:

Заглавие:






информирай ме при нов коментар
Запиши като:

E-mail:
 Задължително поле





Кога е рожденият ден на Google

Послушва ли ни Google? Може ли Google да ви подслушва през Chrome?

Sony ликвидира всички свои магазини в Канада!

Linux Mint и CompuLab представиха мини компютър с 4 гигабайта оперативна памет!

Британците губят почти 5,4 милиарда лири, заради лоши мобилни тарифи!

Почти 20 хиляди сайта са свалени във Франция след случилото се с Charlie Hebdo.

Toyota ще учи деца да шофират с Oculus Rift!

BlackBerry се готви да представи нов телефон с плъзгаща клавиатура!

[ВИДЕО] Вижте колкото е най-голямата галактика в познатата ни вселена

Създават атомен реактор, който ще работи с разтопена сол!
noTrial.info в Google+



noTrial.bg е портал за IT новини и каталог с безплатен софтуер.
Възпроизвеждането на информация от страницата се разрешава
единствено след изрично съгласие от екипа на NoTrial.bg
Контакти | Условия за ползване | За нас | Блог